torstai 23. syyskuuta 2010

Operaatio öljystä maalämpöön

Sunnuntaina oli aika aloittaa operaatio öljystä maalämpöön. 
Miehet ähisivät talkoovoimin vanhan kattilan ulos, hyvin olikin palvellut. 
Kiitos Jämä Miniter vm. 1970!
Vahvasti muonituspuolta hoitassani, 
unohtui tämän kattilan pihalle ähiseminen kuvata kokonaan.
Vanhat sukellusvene venttiilit menevät myös vaihtoon. 
Harmin paikka, paljon sirompia kun ovat noihin uusiin mokkuloihin verrattuna!


Kattila poissa, putkia katkottu, alustaa tasoiteltu ja hormia siistitty.


Askarteluhuoneen patteri nykyaikaistettiin. Yläkulmassa reikä pannuhuoneeseen, jonka kautta sitten maalämmön putket kulkevat kunhan valmistuu. Samoin uuden patterin kulku laitetaan samasta reiästä lattia kytkyn sijaan.
Perttu rakensi hyvän roskalavan poraukseksasta tulevaa kivituhkaa varten.


Maanantaina kahdeksalta saapui Gebwellin asentaja mies, pari putkimiestä ja kolmas, joka kieli olemuksellaan aika vahvasti olevansa amiskan harjoittelija. Suunnitelmissa oli olla kellarinrapun ovessa kahvikupin kera, kun miehet ähräävät sisään tuota 250kg pumppua. Puolen tunnin pohdinnan jälkeen miehet aloittivat, sitten irrotettiin kellarin ovi ja yritettiin uudestaan. Tässä vaiheessa kuului sen verta monta ärräpäätä, että päätin unohtaa kahvitaukoni. Korviini kantautui myös, että yksi putkimiehistä oli luullut meillä olevan kellariautotalli. Hyvin oli tieto kulkenut. Puolentoista tunnin aherruksen jälkeen pumppu oli paikoillaan.
Ruokatauon aikana kävin vakoilemassa ja tilanne oli tämä:


Pumppu on Gebwellin Qi6 pumppu. Lisätietoja täältä.



Tiistaina pumppu oli asennettu ja pattereista sai lähteä vanhat termostaatit. Pumppu toiminnassa pelkällä sähköllä. Pumpun piti toimia automaatisesti, lukien aina ulkolämpötilaa ja säädellen sitä mukaa menoveden lämpötilaa. Menoveden lämpötila piti olla n. 27asteen paikkeilla, mutta huiteli 40-45asteen välillä. Soitto asentajalle, ja vastaukseksi ettei heti pääse kun kiirettä. Termostaatit sitten vain kiinni ja oottelemaan, ei kuitenkaan havaijin lämpötiloja haluttu. Tänään sitten kävi se asentaja katsomassa tilannetta. Oli jäänyt joku manuaalinen nappi alas. Mietittiin, että on mahtanut asentajaa ketuttaa, kun yhdestä pienestä nappulasta oli homma kiinni.
Jotenkin tuntuu pannuhuone suuremmalta nyt, kun pumppu on paikoillaan.

Eilen illalla soitteli sitten poraaja. Huomenna tulisi porailemaan, vaikka aluksi oli puhe maanantaista. Halusi tulla vähän katselemaan paikkoja. Oli Taipaleessa porannut ja siellä oli kuulemma tullut vähän vettä, semmoset pienet 20kuutiota tunnissa. 
Pelotteli ukko, että rapa roiskuu jne. Hyvin nukutti yöllä. 
Painajaiset liittyivät tulvavaroituksiin ja naapurioikeusjuttuihin. :D
Aamulla sitten ukko saapui laitteistoineen paikalle. Olipa laite niin juhlallinen, että olo oli jotakuinkin tälläinen koneen ajellessa keittiön ohi:





Nätisti asettui paikoilleen. Ei mennyt kukkapenkeille eikä marjapuskille, vaikka oltiin ihan varmoja asiasta. Tarkka kuski!


Perttu asetteli pressua seinälle, jos rapa roiskuu kovinkin kovaa.
Nämä sinne maan sisään pitäisi änkää.


Lapsilla riitti katseltavaa. Älämölä oli aika kova sisällä, kun iska peittikin olohuoneen ikkunan pressulla peittäen näkyvyyden. 
Onneksi lohtua toi tien vieressä seisova rekka.


"Roskalava"
Sitten homma käyntiin. Ääni oli sekoitus pyykinpesukoneen linkousta ja kepillä kovaa vispaamista kahden metalliputken välissä. Talo ei ihan tärissyt, mutta tienpuoleiset ikkunat helisivät, koska poran "voima", rekka oli parkkeerattu talon viereen tielle.


Tuuri kävi, kallio löytyi jo 4metrin syvyydestä!



Päivä pulkassa, porarin tehdessä 4päivästä viikkoa hommat jatkuu maanantaina ja toivottavasti isäni pääsisi sitten katsomaan porauksen loppuun siltä varalta jos sitä vettä tuleekin.
Päivän saldo 120m, 30metriä jäi enään puuttumaan. :)

Huonosti löytyi netistä kuvia maalämmön sotkusta ja itse poraustilanteesta, joten koitin käydä napsimassa mahdollisimman paljon kuvia. Otin jopa videokuvaa maalämmön poraamisesta, mutta en nyt sitten saa sitä lisättyä tänne.




Lieju muistuttaa melkein sulanutta suklaata, väri vain hivenen väärä.
Rapatessa roiskuu, mutta ei meillä. Seinä on aivan puhdas.
Maanantaina siis homma jatkuu ja toivottavasti yhtä mallikkaasti.

hanski



perjantai 17. syyskuuta 2010

Maalämpö

Maalämpöpumppu saapui tontillemme tänään. Minua oli ohjeistettu suojaamaan pressulla jääkaapin kokoinen mötikkä. Lapset saatuani sänkyihinsä menin ulos miettimään, että mitenkäs nyt tälläinen 150cm pikkulikka saa pressun n. 2.50metriä korkean mötikän päälle ja sidottua sen vielä niin, että pysyykin siinä. Ensin meinasin keittiöjakkaraa, mutta olisi ollut ehkä liian hutera. Lopulta keksin asentaa pressun kuistin ikkunan kautta. Alhaalla pientä vetosäätelyä ja naru ympäri pitämään pressua kuosissa. TADAA! Ihan itte tein. :D 
Saa Perttu luvan korjailla, kunhan saapuu töistä. 
Onneksi sain moisen asennettua suojaksi, koska nyt jo sataa.


Maalämpö etenee seuraavasti:

-sähkömies on jo vetenyt pumpulle uuden pistokkeen ja asentanut sen
-pumppu on pihassa
-sunnuntaina tarkoitus yrittää purkaa ja siirtää vanha öljykattila niin, että uusi pumppu mahtuu tilalle, lisäksi asentaa vähän suojaa ja allasta pihalle mutavelliä varten, toivottavasti talomme alta ei löydy lähdettä(tai jos löytyy niin mielellään öljysellainen kiitos :D)
-sunnuntaina myös tarkoitus siirtää tavaroita pattereiden tieltä, jotta miehet saa termostaatit vaihdettua
-maanantaina asentavat pumpun toimivaksi sähköllä
-tiistaina olisi sitten tarkoitus ilmaantua poraajat pihamaalle ja poraus alkakoon

Ja eikun jännittämään!

tiistai 7. syyskuuta 2010

Vapaa viikonloppu

Elokuussa meillä oli viikonloppu vapaata lasten lähtiessä mummin ja ukin kanssa helsingin reissulle ja muutamat pikkurojektit hoidettiin pois alta. Liikaa ei kuitenkaan hommia otettu, että tulisi huilattuakin. Ekana sai rännit kyytiä ja putsaus käsittelyt.


 Seuraavaksi ulkoraput putsattiin ja vejeltiin puusuojalla pariin otteeseen, haluttiin myrkynvihreä ruskeaksi, mutta eihän se nyt ihan nappiin mennyt. Ollaan kuitenkiin portaiden sävyyn tyytyväisiä. Mikä tahansa on parempi kuin se hapon vihreä! Tässä ennen:


Ja sitten jälkeen:


Taloa ostaessa oli kuntokartoituksessa kaksi asiaa: keittiön nurkkauksen sadekaivon puhdistus ja kuistin yläpuolelle olisi hyvä tehdä tuuletus-aukko. Noh sadekaivo ollaan tongittu jo aikapäiviä sitten, mutta nyt hoidettiin se tuuletusaukkokin kuistin yläpuolella olevalle ullakolle. Siisti tuli!


Talon vuorilaudoituksen kunto yllätti talon emännän täysin:



Puuhan on kuin uutta!
Lämmityksestä vielä: pohdintojen jälkeen olemme päätyneet maalämpöön. Huomenna pitäisi tulla putkifirmasta katselemaan paikkoja ja poraus oli tarkoitus hoitaa vk 38-39 välillä, mutta onkin jo siirtynyt viikoille 37-38. SEHÄN ON JO ENSIVIIKOLLA! Putkifirman mies olikin sanonut, että jos hommat paikkojen katselun jälkeen kunnossa niin voidaankin alottaa vaikka heti. Perttua ei ollut asia kovin naurattanut, koska emmehän me ole vielä aloittaneetkaan koko purkuhommia!
Jännäksi siis menee.

Samalla olisi tarkoitus pattereihin vaihtaa termostaatit niin olisi koko lämmitys asia kunnossa.